dečiji sportski centar

Korektivne

vežbe

Korektivna gimnastika

SCHROTH METODA

 

MOTORNI RAZVOJ BEBA

 

ELEKTRO TERAPIJA

 

 

Korektivna gimnastika

SCHROTH      METODA

 

ISST- Internacional Schroth 3D Scoliosis Therapy

Deformiteti lokomotornog aparata kod dece prema rezultatilma sistematskih pregleda pokazuju da su u porstu iz godine u godinu. Neophodno je i od krucijalen važnosti da se uoče u što ranijoj fazi i da se radi na njihovom hitnom otklanjanju. Svaki od deformitete ima trajne i ozbilje negativne posledice na zdravlje deteta i ukoliko se ovom problem nepristupi na najozbiljniji mogući način u kasnijem životnom dobu neće biti u mogućnosti da išta promeni.
U korektivnoj gimnastici za decu, vežbe imaju za cilj:

  • Održavanje elastčnosti mišića
  • Korekciju posturalnog držanja
  • Povećanje snage mišića 
  • Poboljšanje koordinacije
  • Povećanje amplitude pokreta
  • Uticanje na celokupan psiho-fizički razvoj deteta
Cilj korektivne gimnastike jeste primena vežbi za korekciju koštano-mišićnih deformiteta, pre svega kod dece, ali i kod odraslih. Izvodi se grupno i individualno ( zavisno od stepena deformiteta, vrste deformiteta, uzrasta deteta). Korektivne vežbe se mogu preventivno primenjivati kod dece koja imaju predispoziciju za nastanak nekog od deformiteta.
Nedovoljno fizičke aktivnosti u toku dana, znatno utiče na poremećaj posturalnog statusa (nepravilnog držanja tela) dece. Krenuvši od stopalaprema kičmenom stubu deformiteti mogu biti različiti, a to su: ravna stopala, “O” noge,  “X” noge, ispupčene i udubljene grudi, skolioza, kifoza.

Ovo su česti deformiteti koji se mogu vrlo rano javiti kod dece, a što se pre otkriju lakše se može delovati na njih, na neke preventivno, na neke korektibilno, dok neke deformitete možemo samo usporiti da se stanje ne pogorša još više.

Skup vežbi mora biti dobro doziran po intenzitetu, vremenu trajanja, vrsti vežbe, broju ponavljanja tokom jednog tretmana, da bi imalo efekta na ciljanu grupu mišića. Vreme od 45 do 60 minuta dovoljno je da se sprovede čitav kineziterapijski tretman zasnovan na zagrevanjuistezanju, sprovođenju ciljanih korektivnih vežbi i ponovnom istezanju.