Uzrast 5-6 godina

Ovo je jedan od najvažnijih perioda fizičkog i mentalnog razvoja deteta i period u kome je još uvek moguće nadoknaditi eventualno “preskočene” faze razvoja (ukoliko iz nekog razloga deca nisu bila dovoljno fizički aktivna u ranijem uzrastu) i omogućiti detetu da razvije svoj genetski maksimum.

Pažnja, koncetracija, svesnost i motorika u ovom uzrastu su na znatno višem nivou što omogućava dobro organizovan trening. Intelektualna zrelost omogućava detetu da učestovuje u raznim motoričkim zadatcima, dete je upornije, želi da nauči i pokaže svoje “umeće”. Zanteresovano je da ovlada novim veštinama i da se ističe. Traži pažnju i bori se za svoje mesto na “treningu”.

Klasične vežbe oblikovanja još uvek im nisu zanimljive i ne praktikuju se u takvom obliku. Igra je glavni pokretač aktivnosti, bajkovite i muzičke igre donose im najveću radost i želju za učestvovanjem.

Program je osmišnjen tako da su deca što aktivnija tokom celog treniga, učestvuju u svakoj aktivnosti i igri sve vreme. U uvodnom delu treniga pažnja se posvećuje vežbama korektivne gimnastike odnosno vežbama u kojima deca jačaju muskulaturu stopala, leđa, trbuha i ramena. Podloga sale je cela prekrivena strunjačom, što omogućava idalen uslove za vežbe hodanja i trčanja odnosno pravilnog razvijanja svoda stopala. U osnovnom delu treniga najzastupljeniji su poligoni, jurke, igre sa loptama, obručevima, balonima kao i gimnastički i atletski elementi. Vežbama istezanja muskulature i smirivanja tela završavamo trening.

U ovom uzrastu veoma lako i brzo (isključivo ukoliko vežbaju bazične oblike kretanja) deca  savladavaju i složenije oblike kretanja kao što su skijanje, klizanje, vožnja rolera, bicikla.

 

12970310_10153979077848672_1081970607_o (1)